This new residence in Rothesay Bay on Auckland’s North Shore has an elevated view of the Bay and the Hauraki Gulf to the east. The north shore new residence consists of 2 main levels. The house follows the rectangular form of the section and is designed with an open spacious feel. The building has been stepped to create interesting internal and external spaces. The cladding is a careful selection of cedar stained weather boards to the entry spine continuing to the centre of the building and the cedar stained weather boards conclude at the lounge area. This emphasizes the accentuated internal passage from the exterior. The passage terminates at the lounge facing the picture window of the harbour.

 

Central areas to the building are finished in smooth textured plaster with paint finish.

Entry level is set just above the medium contour line to minimise earth works and consists of a 2 car garage, entry, service areas and rumpus room then the floor level steps down to the gallery hall and 3 bedrooms. This level has been split to follow the existing contour line.

Upper floor main level is accessed from the entry main stairs with master bed room area on the north eastern proportion of the building. Services are to the west leading to a central kitchen, family dining and lounge area. Decks are to the east area at ground and upper level.

 

The home is located on the site to maximize the view to the Bay to the east.

All living and entertaining areas have been focused to the east allowing surrounding

privacy yet maintaining the view. The house has been situated to minimise the impact

on adjoining neighbours and allows large areas for landscaping. Direct access from

the right of way to the entry and secure garaging has been provided. The forecourt

allows for comfortable vehicle turning. The roofing will be low-pitched and a

combination of membrane and lightweight zincalume roofing.

 

The new residence is positive for a difficult site and will over comes the surrounding existing strong build forms. It sits well with the blend of traditional style weather boards and new contemporary buttressed plaster forms with Aluminum joinery and glazing. The lowered garage has been designed to allow full light access to the western neighbors living court area and has been stepped on a 15 degree angle to create light wells and ensure that all areas of the site are usable.